Hírek, események


WWF javaslat

Az Osztrák Erdészeti Egyesület egyértelműen elutasítja a WWF olyan értelmű javaslatát, miszerint a gazdaságilag tervszerűen művelt erdőterületek mintegy 10 %-át természeti területek védelmének leple alatt ki kellene vonni a művelés alól

Stabil a svéd fűrészáru export

A svéd fűrészáru export egészében is és a Németországba irányuló mennyiség tekintetében is stabilnak mutatkozik, sőt kis mértékű emelkedést is magáénak mondhat. Országok tekintetében persze vannak nagyobb eltérések múlt év bázisához viszonyítva. pl: Hollandia és Dánia erősen visszaesett, Norvégia és Egyiptom pedig emelkedést mutat. (SVIF/IHB) 2012

Csökken a német fűrészipar forgalma

A VDS szerint hosszú évek óta a legrosszabb forgalma volt a német fűrésziparnak 2012 szeptemberében,összehasonlítva a korábbi évek szeptemberével. A forgalom szinte minden területen 10 % fölötti mértékben volt kisebb,mint 2011 szeptemberében. Ez vonatkozik az összforgalomra, a belföldi és külföldi forgalomra, valamint az export forgalomnál-mind az eurozónán belüli és kívüli forgalomra egyaránt. (Destatis/IHB) 2012 

Visszaesett a német borovi export

A német borovi fűrészáru export augusztusban a 2011-es bázisidőszakhoz viszonyítva visszaesett. Az eddigi célországok tekintetében nagy eltolódás figyelhető meg. Az európai célországok pl: Olaszország, Lengyelország visszaestek, míg pl: India a négyszeresére emelkedett (Destatis/IHB)

Ausztriában nőtt a luc fűrészrönk iránti kereslet

Ausztriában a fűrészüzemek továbbra is csökkentett fűrészáru termelése ellenére a luc fűrészrönk iránti kereslet továbbra is nagy, Az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt a visszafogott kitermelés hatására az üzemek eddig nem képezhettek magasabb rönkkészleteket .A következő időszakban a kitermelés és értekesítés fokozódására lehet számítani, dacára az eddig elért magas árszínvonalnak. (Landwirtschaftskammer Österreich)

Csökkent a német fűrészüzemek forgalma

A német fűrészüzemek forgalma augusztusban bázis időszakkal összehasonlítva 2,5 %-al csökkent. Ezért az euronózával való forgalom radikális csökkenése a hibás, ami 13 %-al esett vissza.A más országokkal való forgalom és a belföldi forgalom minimális emelkedése ezt nem nem volt képes pótolni (Destatis/IHB)

Változatlanok a németországi rönk árak

Kelet-németországban a luc rönk árai a harmadik negyedévben kialakult árak szerint várhatóan változatlanok maradnak .A kereslet itt nagyobb, mint a kínálat. A borovi rönk területén kettőség alakult ki. Az árakat nyomás alatt tartják.A fűrészüzemek ugyanis a luv mellett, mint alternatíva,borovi rönköt is szándékoznak venni, így nő a kereslet.Minden áremelési szándék kemény ellenállásba ütközik. (IHB MK)

Bővül a svéd export

Svédországban júliusig mintegy 300 ezer m3-rel több fenyő fűrészárut exportált mint 2011 hasonló időszakában. Az első negyedév mintegy 10 %-al volt jobb a múlt évinél. A második negyedév azonban már 1 %-al zárt. Júliusban pedig 5,5 %-al kevesebbet exportáltak mint 2011 júliusában. Legnagyobb felvevők: Anglia, Németország, Egyiptom. Észak-Afrika erősödött, Európa pedig stagnál, vagy enyhén csökken. IHB

Emelkedik a pellet ára

A pellet ára októberben további 4 %-al emelkedett és az előrejelzések szerint év végéig további emelkedés várható Depv

Stabil a fenyőrönk iránt kereslet

Az Osztrák Agrárkamara megállapítása szerint a fenyőrönk iránti kereslet az éves szinten mintegy 10 %-osra becsült termelés visszaesés ellenére stabilnak mondható. Az aktuális külker statisztika szerint az Ausztriának oly fontos olasz piacon nagy visszaesés következett be, amit a levante-és a stabilnak mondható japán piac csak is csak részben tud pótolni. A fenyő kitermelés folyamatos és a fűrészüzemek fogadóképessége is jó. PKO

Emelkedett a pellet gyártási kapacitása

2012.10.08 Franciaországban az utóbbi időben jelentős fejlesztésekkel tekintélyesen emelték a pellet gyártási kapacitását (FORDAQ)

Leégett az ENZIGER fűrészüzem

Szeptember 27-én leégett az Enziger fűrészüzem a Salsburg melletti Hof-ban. A tűz az áru és gépcsarnokban tört ki és a gyaluüzemmel együtt a tűz martalékává lett. Egy további melléképület kivételével a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni. (IHB)

Központi Mezőgazdasági Ünnepségek Münchenben

Szeptember 26-án tartották Münchenben a Központi Mezőgazdasági Ünnepségek keretében az erdőművelők napját. Ott elhangzott nyilatkozatok szerint az erdőtulajdonosok generációkon keresztül bizonyíthatták, hogy az erdeikkel felelősen és hosszútávúan gazdálkodnak és hogy az erdők -mint megőrzendő értékek - az erdőművelők felelőssége és nem feltétlenül a természetvédőké. (IHB MK)

Az Osztrák Agrárkamara beszámolója

2012.09.20 Az Osztrák Agrárkamara továbbra is stabil keresletről számol be a fenyő fűrészrönk vonatkozásában
 Hírek olvasása

Pozitív mérleggel zárt a Klágenfurti Faipari Kiállítás

Pozitív megitéléssel zárták a Klágenfurti Faipari Kiállítást és Vásárt. 22 000 látogatót számoltak, amelyből minden harmadik külföldi volt. A 462 kiállító magas színvonalon mutatta be ajánlatait az erdőgazdálkodás,fűrészipar, szállítmányozás,fa-építőipar és bioenergiaipar területén ( Kärtnermesse )

Stabilak a tiroli rönk árak

A tiroli rönk árak továbbra is stabilak maradtak az előző hónaphoz hasonlítva a nem állami erdők viszonylatában,annak ellenére, hogy a sajtóban a különböző viharkárok nagyobb visszhangot kaptak a kelleténél..Az egyetlen jelentősebb viharkár ( cca 20 ezer m3 ) Kufstein és Kitzbühel körzetében történt (LFD Tirol/IHB )

Svédországban csökkentek az iparifa árak

Svédországban a második negyedévi iparifa árak, különösen a 2011 év végi kiemelkedő árakhoz viszonyítva közel egy tizedével estek vissza. Az első negyedévi árakhoz hasonlítva is az ország északi és déli részén differenciáltan,de átlagosan 2-4 %-al csökkent. A nyír iprifa ára átlagban tartja magát.( Holzmarktinfo)

Az ausztriai pellet árak stabilan tartják magukat

Az ausztriai pellet árak stabilan tartják magukat. A fűtőolaj rekordáraira tekintettel bízni lehet a fűtési szezon beindulásával további áremelkedésre. Jelentős számban helyeznek üzembe pellet fűtésű kazánokat és hőcentrumokat. Az osztrák energia alapítvány 1000 Euro-val támogat minden háztartást, ahol olajról pellet fűtésre térnek át.(proPellets Austria/IHB MK)

A német építőipar élénkülése

A német építőipar bizonyos területei júniusi adatok szerint bázis időszakokhoz viszonyítva kis élénkülést mutatnak .Üzemcsarnokok, raktárak,gazdasági épületek és főleg a lakásépítés területén volt növekedés megfigyelhető, de az igazi fellendülést jelentő nagy,nyilvános építkezések területén még elégedetlen az építőipar.

Az orosz fűrészüzemek fokozták a termelést

2012.05.01. A moszkvai orosz statisztikai hivatal szerint 2012 februárjában az orosz fűrészüzemek 1,6 millió m3 fűrészárut termeltek
 Hírek olvasása

Kínai rétegelt lemez: minőségi problémák

2012.04.02. A német importkereskedők között az utóbbi hónapokban felerősödtek a kínai importált rétegelt lemezek minőségével kapcsolatos régóta tartó viták.
 Hírek olvasása

Európában az utóbbi hetekben csökkent a kereslet az elliotis fenyő rétegelt lemezek iránt

2012.03.28. Az elmúlt hetekben Európában meglehetősen visszafogott kereslet mutatkozott az elliotis fenyő rétegelt lemezek iránt, holott az év kezdetén élénk volt a forgalom.
 Hírek olvasása

Az EU-ba irányuló orosz rönkexport visszaesett az előző év utolsó negyedévében

Az Eurostat jelentése szerint 2011 negyedik negyedévében Oroszország 29%-kal kevesebb rönköt exportált az EU-ba, mint az előző év azonos időszakában (791.529 m3). Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy Finnország, az orosz rönkök legnagyobb vásárlója az EU-n belül, kevesebbet vásárolt, mert a finn faipar nagyobb mértékben tudott támaszkodni a belföldi faanyagra. A Finnországba irányuló orosz faeladások 40%-kal csökkentek. Ugyanakkor Svédországba és Németországba kétszer annyit szállítottak. Ha 2011 egészét nézzük, akkor az EU-ba irányuló orosz rönkexport csak 6%kal csökkent. E szállítások nagy részét a cellulózfa tette ki, összesen 3,096 millió m3-t. Ami a fenyő fűrészrönköket illeti, az export összesen 16%-kal esett vissza. Ezen belül a luc 4%-kal, a borovi pedig 32%-kal csökkent.

A Pfleiderer vevőt keres a novgorodi forgácslap üzemre

2012.03.26. A németországi (Neumarkt) székhelyű Pfleiderer AG jelenleg tárgyalásokat folytat az oroszországi Novgorodban Pfleiderer OOO néven működő forgácslap üzemének az eladásáról.
 Hírek olvasása

Németország: meredek visszaesés a natúr forgácslapok gyártásában

2012.03.21. A bischweieri és az ebersdorf-frieasui üzemek bezárása (2010. december, 2011. január) továbbra is érezteti a hatását a német forgácslap termelésben.
 Hírek olvasása

Németország: 2011 harmadik negyedévében ismét csökkent az OSB-termelés

2012.03.19. A wiesbadeni Német Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2011 harmadik negyedévében Németországban kevesebb OSB-t gyártottak
 Hírek olvasása

2011-ben 33%-kal nőtt a német faipari gépek forgalma

2012.03.15. A német gépgyártók szövetségén belül a famegmunkáló gépek ágazata 33%-os növekedést mutat az előző évhez képest a telepített gépsorok tekintetében.
 Hírek olvasása

Az erdő az egyetlen termék, amelyet nem piaci alapon termelnek meg - mondják az erdészek.

2012.03.12. Nagyjából két hét van hátra a fő fakitermelési szezonból.
 Hírek olvasása

A „radiata” borovi fenyő rétegelt lemezek hiánya hatást gyakorol az elliotis fenyő piacaira is

2012.03.05. A Santiago de Chilében működő Arauco S.A. által üzemeltetett Nueva Aldea-i rétegelt lemez üzemben kitört tűz miatt bekövetkezett radiata rétegelt lemez ellátási gondok miatt ugrásszerűen megnőtt a kereslet az elliotis fenyő rétegelt le
 Hírek olvasása

2011 novemberében a svéd export tartotta a 2010. évi szintet

2012.02.27. 2011 novemberében Svédország összesen 1 millió m3 fenyő faanyagot és gyalult terméket exportált, ez majdnem azonos volt az egy évvel korábban exportált mennyiséggel.
 Hírek olvasása

Az OSB ára az élénk kereslet ellenére is nyomott maradt Közép-Európában

2012.02.20. A közép-európai OSB-árak 2012 elején is nyomottak maradtak, hasonlóan 2011 negyedik negyedévéhez.
 Hírek olvasása

A Kronospan külön vállalatot hozott létre a kereskedőkkel bonyolított forgalom céljára

2012.02.13. 2011 szeptemberében a Kronospan létrehozott egy új vállalatot, a Kronospan Vertiebsgesellschaft mbH-t, melynek az lesz a feladata, hogy a kereskedőkkel kötött üzleteket bonyolítsa.
 Hírek olvasása

A Kronoply és a Kronofrance pert indított az EU Bizottság ellen

2012.02.06 A svájci Krono Csoport két leányvállalata, a Kronofrance S.A.S. (Sully sur Loire, Franciaország) és a Kronoply GmbH & Co. KG (Wittstock- Heiligengrabe, Németország) pert indított az Európai Bizottság ellen az Európai Bíróságon 2011. októ
 Hírek olvasása

A lap-lemez iparágnak eddig nem sikerült jelentős mértékű áremeléseket elérnie

2012.01.30 Németországban egyelőre még csak a lap-lemez iparággal születtek meg a megállapodások az ipari fenyő faanyagok áráról.
 Hírek olvasása

A kelet-európai ajánlatok nagy nyomást gyakorolnak a fenyő ablakfrízek árára

2012.01.19.Az európai fenyő faanyagból készült ablakfrízek árára az elmúlt hetekben elsősorban azért nehezedett nagy nyomás, mert a kelet-európai gyártók és a balti szállítók akciós ajánlatokkal jelentek meg.
 Hírek olvasása

A lap-lemez iparágnak eddig nem sikerült jelentős mértékű áremeléseket elérnie

2012.01.05. Németországban egyelőre még csak a lap-lemez iparággal születtek meg a megállapodások az ipari fenyő faanyagok áráról.
 Hírek olvasása

A Praktiker 30 németországi áruház bezárását fontolgatja

2011.12.22. A vállalati központot Hamburgba akarják telepíteni / a külföldi vállalatokat is vizsgálják
 Hírek olvasása

Az Egger Csoport a közelmúltban fejezett be több beruházási projektet

2011.12.19 Az elmúlt néhány hónapban az Egger Csoport (St. Johann, Ausztria) több bővítési munkát és új beruházási projektet is befejezett, és az év vége előtt még további gépsorok is munkába fognak állni.
 Hírek olvasása

Az orosz fenyő faanyag termelés 7,7%-kal nőtt októberig

2011.12.12 A moszkvai orosz statisztikai hivatal szerint az elmúlt évhez képest az orosz fűrészüzemek 7,7%-kal növelték a termelésüket, és így 2011 első 10 hónapjában kb. 17 millió m3-t termeltek.
 Hírek olvasása

Ausztriában meredeken visszaesett a faanyagtermelés 2011 negyedik negyedévében

2011.12.07 Bár az őszi forgalom nehezen indult be, az osztrák fűrészüzemek nagy része viszonylag élénk keresletnek örvendhetett az elmúlt hetekben mind a belföldi, mind a külföldi piacokon.
 Hírek olvasása

A német OSB-termelés meghaladja a tavalyi szintet

2011.12.02. A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a német OSB-termelés ez év második negyedévében nőtt az első negyedévhez képest, és az előző év azonos időszakához képest is.
 Hírek olvasása

Intenzívebb visszaesés a forgácslapok gyártásában

2011.11.25. A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a német forgácslap termelésben már az első negyedévben is észlelt visszaesés április és június között felgyorsult.
 Hírek olvasása

Ukrajna: a fenyő faanyagok piaca 2011-ben és 2012-ben is stabil marad

2011.11.18. Az UNECE Faipari Bizottságának ez évi értekezletén az ukrán delegáció által ismertetett előrejelzések szerint az ukrán fenyő faanyag gyártása, kivitele és behozatala, valamint a látható fogyasztás nem fog jelentős változást mutatni 2011
 Hírek olvasása

Az orosz rétegelt lemez termelés továbbra is magasabb, mint a múlt évben

2011.11.11. Az orosz statisztikai hivatal jelentése szerint 2011 első kilenc hónapjában az orosz gyártók 2,2 millió m3 rétegelt lemezt gyártottak, ami kb. 13%-kal több, mint a múlt év azonos időszakában.
 Hírek olvasása

A skandináv fűrészipar a fenyő faanyag termelés jelentős csökkentésére készül

2011.11.04. A fenyő faanyagok nemzetközi piacain tapasztalható egyre kedvezőtlenebb feltételek miatt számos skandináv csoport bejelentette, hogy jelentősen vissza kívánja fogni a fenyő faanyagok termelését.
 Hírek olvasása

Az élénkebb kereslet közepette az OSB-gyártók legalább változatlan árakra törekednek

2011.10.24 A közép-európai OSB-gyártók remélik, hogy legalább szinten tudják tartani az áraikat, mivel a kereslet a gyenge nyári forgalmat követően szeptember óta fokozatosan emelkedik.
 Hírek olvasása

Az MDF és a HDF iránt kismértékben nő a kereslet, de az áremeléseket nem mindig sikerül végrehajtani

2011.10.18 A közép-európai MDF/HDF-gyártók nehezen tudják megvalósítani a nyár óta tervezett áremeléseket. Számos gyártó és vásárló szerint legfeljebb néhány termék ára emelkedhet.
 Hírek olvasása

A forgácslapok gyártói a laminált termékek árának emelésére törekednek

2011.10.10 A közép-európai forgácslap gyártók ismét jelentősen emelni kívánják az áraikat, különösen a laminált termékek esetében, és az emeléseket a sok esetben már folyamatban lévő negyedik negyedévre vonatkozó ártárgyalásokon máris keresztül kív
 Hírek olvasása

A nyír rétegelt lemezek iránti kereslet csak lassan emelkedik az augusztusi visszaesés óta

2011.09.28 Közép-Európában a kelet-európai nyír rétegelt lemezek iránt augusztusban visszaesett a kereslet, noha júniusban és júliusban kismértékű javulás volt látható.
 Hírek olvasása

Az MDF/HDF iránti kereslet kismértékű növekedést mutatott augusztus végén a nyári szabadságok után

2011.09.20. A nyári szabadságok befejeződésével augusztus közepe óta valamivel keresettebbé vált AZ MDF/HDF Közép-Európában, miután a július meglehetősen csendes volt.
 Hírek olvasása

Az európai lap-lemez ipar teljesítménye tavaly kismértékben javult

2011.09.06. Tavaly az európai lap-lemez ipar teljesítménye némileg javult, azt követően, hogy 2008-ban és 2009-ben is jelentősen csökkent.
 Hírek olvasása

Augusztusban az osztrák fűrészipari is jelentősen csökkentette a termelést

2011.09.05. Az osztrák fűrészipar sok vállalata augusztusban is folytatta a júliusban megkezdett termelés-csökkentéseket, sőt, még inkább fokozta azokat a nyári szabadságok miatt.
 Hírek olvasása

A lap-lemez gyártók a nyár folyamán jelentősen visszafogták a termelést

2011.09.04. Számos európai lap-lemez gyártó a már április óta tartó túlkínálatra úgy reagált, hogy visszafogta a termelését.
 Hírek olvasása

Az orosz fűrészüzemek 11,8%-kal növelték a termelésüket

2011.09.02. A jobb rönkellátás lehetővé tette az orosz fűrészüzemek számára, hogy 2011 júniusában 11,8%-kal több faanyagot állítsanak elő (1,9 millió m3-t), mint az előző év azonos időszakában.
 Hírek olvasása

2011 első negyedévében 11%-kal nőtt az osztrák fenyő faanyagok exportja

2011.08.31. 2011 első negyedévében az osztrák fenyő faanyag gyártók összesen 1,541 millió m3 fenyő faanyagot gyártottak, ami 11%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.
 Hírek olvasása

Az OSB iránti kereslet június óta ismét gyengült, így megnyílt az út az árak csökkentése felé

2011.08.29. Az OSB iránti kereslet visszaesése, amely főleg a német nyelvű országokban és a szomszédos kelet-európai országokban volt megfigyelhető május eleje óta, júniusban tovább folytatódott.
 Hírek olvasása

A Klenk egyelőre nem keres tovább befektetőt

2011.08.24. Az Oberrotban működő Klenk Holz AG egyelőre független marad, és nem adják el befektetőknek.
 Hírek olvasása

A Norbord hasznot húz az európai forgalomból

201108.19. A Norbord Inc. (Toronto, Ontario) kanadai lap-lemez gyártó cég 2011 első negyedévében 120 millió USD-nek megfelelő forgalmat bonyolított Európában, ami majdnem a felét teszi ki a teljes árbevételének.
 Hírek olvasása

A Rettenmeier leépíti németországi és szlovákiai kapacitásainak egy részét

2011.08.15. Majdnem négy hónappal azt követően, hogy a Rettenmeier Holding AG (Wilburgstetten, Németország) megegyezett a hitelezőivel abban, hogy finanszírozzák a rövid távú tőkeigényeit, a vállalat átfogó szerkezetátalakítási tervvel állt elő.
 Hírek olvasása

Az év első öt hónapjában Oroszországban 13%-kal több rétegelt lemezt gyártottak

2011.08.10. Az orosz statisztikai hivatal jelentései szerint az orosz rétegeltlemez-termelés növekvő tendenciája áprilisban és májusban kismértékben lassult.
 Hírek olvasása

A német fűrészüzemeknek továbbra is a túl nagy kapacitás a fő gondjuk

2011.08.05. A német fenyő faanyag gyártók gyorsan túljutottak a gazdasági válság által előidézett nehéz helyzeten, és azóta ismét jelentősen növelték a kapacitásaikat.
 Hírek olvasása

A Pfleiderer niddai MDF-üzeme június 30-án bezárt

2011.07.30. A neumarkti (Németország) Pfleiderer AG az előzetes terveknek megfelelően 2011. június 30-án leállította a termelést a niddai MDF-üzemben.
 Hírek olvasása

USA: Az első negyedévben ismét csökkent AZ EU-ba irányuló OSB-export

2011.07.25. Az előző évben látott kismértékű fellendülést követően 2011 első negyedévében az Európai Unióba irányuló amerikai OSB-export ismét csökkent.
 Hírek olvasása

Az európai lap-lemez gyártás 51,1 millió m3-re nőtt

2011.07.18 A brüsszeli székhelyű európai lap-lemez szövetség (EPF) adatai szerint az elmúlt évben az európai lap-lemez gyártás 3%-kal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 51,1 millió m3-t.
 Hírek olvasása

Az OSB iránti kereslet csökkenése megnehezítette az áremelések végrehajtását

2011.07.15. Miután az év első négy hónapjában viszonylag stabil volt a forgalom, május elejétől kezdve számos európai piacon folyamatosan csökken az OSB iránti kereslet.
 Hírek olvasása

A titán-dioxid kapacitások bővítése sem fogja jelentősen javítani a helyzetet 2014-ig

2011.07.13 A világpiacon az elmúlt másfél évben kialakult titán-dioxid ellátási gondokon az sem fog sokat enyhíteni, ha megvalósulnak azok az új és bővítési projektek, amelyeket az elmúlt hónapokban jelentettek be a különböző vállalatok.
 Hírek olvasása

A német forgácslap export ismét meredeken visszaesett az első negyedévben

2011.07.13. A német forgácslap exportban az elmúlt év második felében érzékelhető visszaesés 2011 első három hónapjában is folytatódott.
 Hírek olvasása

Az Egger még a második negyedév vége előtt be kívánja fejezni a Gagarin forgácslap üzem akvizícióját

2011.07.11. Az Egger osztrák laplemez-gyártó csoport (St. Johann) június végéig le kívánja zárni az orosz forgácslap gyártó, az OOO Gagarinszkij Fanernij Zavod (Gagarin, szmolenszki körzet) megvásárlását.
 Hírek olvasása

A Praktiker nevet változtat, és ismét fizet osztalékot

2011.07.07. A Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG (Kirkel) Praktiker AG-ra fogja módosítani a nevét.
 Hírek olvasása

Interzum: a szervezők idén jóval több látogatóra számítanak

2011.05.25. A foglalások jelenlegi szintje alapján a május 25-től 28-ig Kölnben tartandó Interzum kereskedelmi vásáron a kiállítók száma ismét 1400 fölött lesz.
 Hírek olvasása

Az OSB-gyártók májusban újra emelik az árakat

2011.05.18. A legtöbb közép-európai OSB-gyártó májusban újabb áremelést szeretne megvalósítani, miután áprilisban könnyedén meg tudták emelni az árakat a németnyelvű országokban.
 Hírek olvasása

A gyártók csak részsikereket értek el az MDF/HDF árak emelésében

2011.05.18. A tartósan alacsony kereslet azt eredményezte, hogy számos közép-európai MDF/HDF-szállító csak részben tudta megvalósítani azokat az áremeléseket, amelyeket február folyamán jelentettek be a márciustól vagy legkésőbb áprilistól kezdőd s
 Hírek olvasása

A Klenk üzemi eredménye majdnem kétszeresére nőtt 2010-ben

2011.05.18. A Klenk Holz AG (Oberrot, Németország) arról számolt be, hogy a 2010-es üzleti évben a konszolidált árbevétele kb. 20%-kal nőtt, és így elérte a 363 millió eurót.
 Hírek olvasása

Közép-Európában nem ütközött nagy ellenállásba a luc árának emelése

2011.05.16. Április közepére a skandináv szállítók nagyrészt meg tudtak állapodni a közép-európai vásárlóikkal a luc új árában, amely 2011 második negyedévétől lépne életbe.
 Hírek olvasása

A Kronospan Szczecinek az MDF-üzem áthelyezésére készül

2011.05.16. A lengyelországi Kronospan Szczecinek, mely a Kronospan csoport tagja, valószínűleg át fog költöztetni két MDF-üzemet a Strzelce Opolskie-ban található komplexumba, amely 2008-ban állt üzembe.
 Hírek olvasása

A forgácslap-gyártók emelni akarják a melamin bevonatú lapok árát

2011.05.13. A közép-európai forgácslap-gyártók jelentős áremelésekre készülnek, különösen a fehér melamin bevonatú lapok esetében.
 Hírek olvasása

A Saint-Gobain nyeresége 2010-ben többszörösére emelkedett

2011.05.13. A 2010-es pénzügyi évben a francia építőanyag-gyártó, a Saint-Gobain éves nyeresége több mint ötszörösére nőtt.
 Hírek olvasása

A bútorlapszállítók magasabb árat kérnek áprilistól

2011.04.19. A közép-európai bútorlapgyártók újabb 6-10%-os áremelést jelentettek be, amely az áprilisi szállításoktól kezdődően fog életbe lépni.
 Hírek olvasása

Oroszország: a fűrészüzemek termelése 13,4%-kal nőtt

2011.04.19. Az orosz statisztikai hivatal szerint 2011 februárjában az orosz fűrészüzemek összesen 1,5 millió m3 faanyagot állítottak elő.
 Hírek olvasása

Március végén közel 100 hajó várakozott belépésre a szentpétervári kikötő előtt

2011.04.10. Március végén 97 hajó várakozott arra, hogy a jégtörők utat nyissanak nekik a szentpétervári kikötőbe
 Hírek olvasása

Az OSB iránti jelentős keresletemelkedés utat nyit az árak emeléséhez

2011.04.10. Bizonyos kategóriák esetében több hét a szállítási határidő
 Hírek olvasása

Az MDF/HDF-gyártók csökkenteni akarják a termelést, hogy emelhessék az árakat

2011.04.10.Az európai MDF- és HDF-gyártók arra készülnek, hogy legkésőbb április elejétől ismét emeljék az áraikat.
 Hírek olvasása

A líbiai helyzet miatt akadozik a metanol és a karbamid gyártása

2011.04.10. A líbiai helyzet miatt akadozik a metanol és a karbamid gyártása
 Hírek olvasása

Januárban Oroszországban a faanyag-termelés 12,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

2011.04.10. Januárban Oroszországban a faanyag-termelés 12,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
 Hírek olvasása

Svédország: novemberben az export majdnem elérte az előző évi szintet

2011.03.20. Az 1002 millió m3-t kitevő svéd fenyő faanyag és gyalult termék export az elmúlt év novemberében csak kb. 1,7%-kal maradt el az előző év azonos időszakától.
 Hírek olvasása

Balti országok: a gyalult termékek eladásai csak lassan növekednek.

2011.03.20. A balti országokban működő ipari gyaluüzemektől származó információk szerint a gyalult termékek értékesítési lehetőségei február közepéig lényegében nem javultak
 Hírek olvasása

A fenyő faanyagok ára ismét kismértékben emelkedett

2011.03.15. Február első heteiben egyre több fűrészüzem jelentette be, hogy az építő minőségű termékeik árát emelni fogják.
 Hírek olvasása

Januárban a kamionok kitiltása késleltette a nyír rétegelt lemezek szállítását Kelet-Európából

2011.03.15. Jelenleg igen lassan csordogálnak az orosz nyír rétegeltlemez-szállítások a közép- és nyugat-európai vásárlókhoz.
 Hírek olvasása

2010-ben az orosz faanyagtermelés elérte a 19 millió m3-t

2011.02.21. Az orosz statisztikai hivatal szerint az orosz fűrészüzemek 2010-ben 5,1%-kal több faanyagot termeltek.
 Hírek olvasása

Európában nő az erdők területe

A világ erdei az elmúlt 20 évben 135 millió hektárral, azaz évi 6,8 millió hektárral csökkentek. Ugyanakkor Európában 15,7 millió hektárral (évi 0,8 millió ha) nőtt az erdőterület.
 Hírek olvasása

Egger: javuló árbevétel, csökkenő nyereség

2011.01.31. Az osztrák Egger-csoport (St. Johann) árbevételei 18%-kal növekedtek az április 30-án végződő 2010/2011. pénzügyi év első felében.
 Hírek olvasása

A Kronospan bischweieri üzeme december 20. óta nem termel

2011.01.31. A Kronospan csoport 2010. december 20-án leállította a forgácslapok gyártását Bischweierben. A vállalat azóta jelentősen csökkentette a dolgozók létszámát is.
 Hírek olvasása

A ZOW Bad Salzuflen 2011-ben csak négy csarnokot tud megtölteni

2011.02.21. A február 14. és 17 között tartott ZOW bútoripari beszállítók vására ebben az évben csak négy csarnokot fog megtölteni a bad salzufleni vásárközpontban.
 Hírek olvasása

2011 elején emelkedett a forgácslapok ára

2011.01.31. A közép-európai forgácslapgyártók többsége végrehajtotta a 2010 negyedik negyedévében bejelentett áremeléseket a 2011 első három hónapjában teljesítendő új szerződésekre.
 Hírek olvasása

Amerikai OSB-kivitel

2010.12.22. 2010 első kilenc hónapjában az amerikai OSB-gyártók kelet-európai exportja még mindig jóval elmaradt a 2008. évi rekord szinttől.
 Hírek olvasása

Az OSB-gyártók a jelenlegi árak fenntartásában reménykednek

2010.12.22. November második felében szezonális okok miatt visszaesett az OSB iránti kereslet a közép-európai piacokon.
 Hírek olvasása

Az európai lap-lemez cégek egyre nagyobb mértékben csökkentik a kapacitásaikat

2010.12.15. Az európai lap-lemez iparban az utóbbi időben sok vállalat elégtelen árréssel és ebből következően pénzügyi nehézségekkel küzd.
 Hírek olvasása

A borovi fűrészrönkök ára várhatóan 2011 elején is tovább emelkedik majd

2010.12.15. A jövő év első negyedévére és első félévére vonatkozó, borovi rönkök utánrendeléséről szóló és részben még folyamatban lévő tárgyalások alapján úgy tűnik, hogy a német erdőgazdaságoknak sikerül majd tovább emelniük az árakat.
 Hírek olvasása

A Pfleiderer újabb üzemek bezárására készül

2010.11.25. A Pfleiderer Holzwerkstoffe GmbH német lap-lemez gyártó az Ebersdorf-Friesau-ban található, Bau- und Holztechnik üzemet és a Niddában működő MDF-üzemet is be kívánja zárni.
 Hírek olvasása

Praktiker: a harmadik negyedévben is folytatódott a forgalom csökkenése

2010.11.25. A 2010. júliusa és szeptembere között eltelt időszakban a kirkeli Praktiker Bau- und Heimwerkermärkte Holding AG forgalma ismét csökkent.
 Hírek olvasása

A Krono csoport bezárja az Interspan forgácslap üzemet

2010.11.25. A svájci Krono csoport 2011. január végén be kívánja fejezni a natúr és bevonatos forgácslapok gyártását a magyarországi Interspan Kft-nél (Vásárosnamény).
 Hírek olvasása

Az UNECE régióban 6,5%-os növekedés várható a fenyő faanyagok gyártásában

2010.11.11. Az UNECE Faipari Bizottságának konferenciáján a résztvevő országok által közzétett értékelések szerint ebben az évben a fenyő faanyagok gyártása várhatóan 6,5%-kal fog növekedni az UNECE országaiban.
 Hírek olvasása

Októberben vegyes árakat lehetett találni a közép-európai MDF/HDF-piacokon

2010.11.10. Azok az MDF/HDF-gyártók, akik a negyedik negyedévben áremelésre készültek, eddig csak korlátozott sikereket értek el.
 Hírek olvasása

Az Egger OSB-üzem építését tervezi a radóci gyárban

2010.11.10. Az osztrák Egger Csoport (St. Johann) a romániai Radócban valósítja meg annak a két kelet-európai OSB-projektnek az egyikét, amelyeket 2010. augusztus elején jelentettek be.
 Hírek olvasása

Szlovákia nagyobb fenyő faanyag-termelésre számít

2010.11.09. Szlovákiában a várakozások szerint ebben az évben emelkedni fog a fenyő faanyag fogyasztása és gyártása is.
 Hírek olvasása

A forgácslapok gyártói a negyedik negyedévben újabb áremelésre készülnek

2010.10.18. Az újabb költségemelkedések, és azok váratlanul gyors bekövetkezése miatt a közép-európai forgácslap-gyártók ismét emelni kívánják az áraikat a negyedik negyedév folyamán.
 Hírek olvasása

A termelés visszafogása már hiányhoz vezet a nyír rétegelt lemezek esetében

2010.10.12. Az elmúlt néhány hétben egyre nehezebbé vált az orosz nyír rétegelt lemezek beszerzése.
 Hírek olvasása

Az OSB-gyártók októbertől 10-15 euró/m3-es áremelésre készülnek

2010.09.23. Gyakorlatilag minden közép-európai OSB-üzem arra készül, hogy szeptembertől vagy októbertől átlagosan 10-15 euró/m3-rel emelje az árait, annak ellenére, hogy az OSB-piac most kiegyensúlyozottabb, mint az elmúlt néhány hónapban.
 Hírek olvasása

Németország: továbbra is emelkedik a natúr forgácslapok kivitele

2010.09.16. - Az első negyedévben kialakult kedvező tendenciát követően a német forgácslap-gyártók a második negyedévben is növelni tudták a kivitelüket.
 Hírek olvasása

Oroszország: júliusban 10,3%-kal csökkent a faanyag-termelés

2010.09.16. - 2010 júliusában az orosz fűrészüzemek kb. 1,7 millió m3 faanyagot állítottak elő, ami 10,3%-kal kevesebb, mint 2009 azonos hónapjában.
 Hírek olvasása

Az Egger csoport ebben az évben 10%-kal kívánja emelni az árbevételét

2010.09.03. - Az osztrák Egger cég (St. Johann) a 2010/2011-es üzleti év folyamán kb. 10%-kal 1,6 milliárd euró fölé kívánja emelni a forgalmát.
 Hírek olvasása

Ismét csökkent a Praktiker forgalma

2010.08.27. - 2010 második negyedévében a német Praktiker AG (Kirkel) forgalma 5,8%-kal 1.039 milliárd euróra esett vissza.
 Hírek olvasása

Oroszország EU-ba irányuló kivitele 44%-kal emelkedett

2010.08.27. - Az előző év azonos időszakával összehasonlítva, Oroszország 2010 első negyedévében 44%-kal több fenyő faanyagot exportált az EU-ba.
 Hírek olvasása

A román export 68%-kal nőtt az első negyedévben

2010.08.27. - Az Eurostat információi szerint 2010 első három hónapjában Románia fenyő faanyag kivitele 68%-kal 452.776 m3-re nőtt.
 Hírek olvasása

A második negyedévben emelkedett a bükk rétegelt lemezek iránti kereslet

2010.08.27. - A standard bükk rétegelt lemezek és a bükk multiplex lemezek iránti kereslet továbbra is fokozatosan emelkedik.
 Hírek olvasása

Közép-Európában jelenleg alacsony a kereslet az orosz luc iránt

2010.07.26. - Július elején az észak-orosz luc faanyag korlátozott kínálata lanyha kereslettel találkozott a közép-európai értékesítési piacokon.
 Hírek olvasása

A forgácslap-gyártók ragaszkodnak az áraikhoz a nyár folyamán is

2010.07.26. - A közép-európai forgácslap-gyártók az remélik, hogy a legalábbis fenn tudják majd tartani az eddig végrehajtott áremeléseket a nyár folyamán.
 Hírek olvasása

Tűz ütött ki az Egger OSB-üzemében

2010.07.26. - Az Egger Holzwerkstoffe Wismar GmbH & Co. KG egyik OSB-üzeme jelentős károkat szenvedett abban a tűzben, ami június utolsó hetében tört ki az üzemben.
 Hírek olvasása

Az ablakfríz ágazat növekvő árbevétellel zárta az első félévet

2010.07.26. - A német ablakfríz ipar képviselői nagyrészt elégedettek a 2010 első félévében elért forgalommal.
 Hírek olvasása